Archaeoinformatics - Data Science

BA/MA: Thesis in Data Science - Classification of Soil Layers based on Georadar Data

Contact: Steffen Strohm, M.Sc.

We are looking for an interested student who wants to engage in the classification of soil layers based on georadar data for a bachelor's or master's thesis. The aim is to develop data science methods for the automatic detection of sedimentary layer boundaries and for the automatic naming of geological units.

The topic is embedded in the cooperation between the Institute for Computer Science at the CAU Kiel and the Center for Baltic and Scandinavian Archeology in Schleswig  within the framework of the CRC1266. No previous knowledge of geophysical data processing/georadar or the archeology of the Paleolithic or Mesolithic is required.

Example of Soil Layers

Example of Geo Radar Data

Deutsche Beschreibung:

Wir suchen eine/n interessierte/n Student*in, die/der sich im Rahmen einer Bachelor oder Masterarbeit mit der Klassifizierung von Bodenschichten anhand von Georadar-Daten auseinander setzen will. Ziel ist die Entwicklung von Data Science Methoden zur automatischen Detektion von sedimentären Schichtgrenzen sowie zur automatische Benennung der geologischen Einheiten.

Das Thema ist eingebettet in die Kooperation zwischen dem Institut für Informatik der CAU Kiel mit dem Zentrum für Baltische und Skandinavische Archäologie in Schleswig im Rahmen des SFB1266. Es werden keinerlei Vorkenntnisse bezüglich geophysikalischer Datenverarbeitung/ Georadar oder der Archäologie des Paläolithikums  oder Mesolithikums vorausgesetzt.

Thesis Description (PDF)